0747523829
Str. Sfantul Lazar nr. 4, Iasi, Romania
office@regalcasa.ro

GHIDUL CUMPARATORULUI

De ce sa colaborez cu Regal Casa?

Am ales sa demaram procesul de cumparare al apartamentului tau cu acest aspect, al colaborarii cu un agent imobiliar, pentru ca un profesionist iti va oferi cele mai bune sfaturi inca din fazele incipiente ale cumpararii. Specialistii Regal Casa iti vor oferi un pachet personalizat de servicii, adaptat cerintelor tale, incepând cu identificarea nevoilor tale locative si continuand cu celelalte etape prezentate mai jos.

De ce sa colaborezi cu un specialist Regal Casa? Iti vom oferi mai jos cateva dintre motive si vei gasi singur raspunsul la aceasta intrebare:

 • Pentru a avea acces la informatii. Specialistii nostri iti vor oferi informatii pretioase legate de preturile la care s-au tranzactionat alte oferte in zona selectata de tine, perioada cea mai potrivita pentru a face o achizitie, timpul de cand o anumita oferta este listata pe piata, precum si de istoricul si caracteristicile zonei unde doresti sa cumperi un apartament;
 • Pentru a avea acces la oferte. Specialistii nostri iti vor deschide usile. Astfel tu vei avea posibilitatea de a viziona intr-un interval de timp rezonabil mai multe apartamente, fiecare dintre ele raspunzand solicitarilor tale intr-o mare masura;
 • Pentru a castiga timp. Timpul este foarte pretios atat pentru tine cat si pentru specialistii nostri. De aceea ei vor identifica pentru tine cele mai bune variante in cel mai scurt posibil si vei putea astfel alege dintre acestea apartamentul perfect pentru tine si familia ta;
 • Pentru a castiga incredere. Apeland la serviciile specialistilor nostri nu vei calca pe un teren minat, apartamentele prezentate fiind vizionate initial de catre acestia. Este foarte important sa nu intri intr-un apartament legat la ochi, specialistii nostri punandu-ti la dispozitie prezentari explicite ale acestuia, in format text, foto si video;
 • Pentru a castiga bani, specialistii nostri negociind pentru tine cel mai bun pret pentru apartamentul selectat;
 • Pentru a castiga siguranta, tranzactia de vanzare-cumparare desfasurandu-se conform normelor legale in vigoare. In acest sens, specialistii nostri vor verifica toate documentele apartamentului selectat.

Cum aleg o locuinta?

Cum aleg sa cumpar un apartament sau o casa?

Iata cateva sfaturi pentru a va ajuta sa alegeti sa cumparati cea mai buna casa sau apartament care sa va satisfaca nevoile locative din toate punctele de vedere.

Odata ce ati stabilit cartierele in care va doriti sa locuiti si v-ati analizat bugetul de care dispuneti pentru cumpararea apartamentului sau casei dorite, faceti o cerere unui consilier imobiliar cu criteriile dumneavoastra. Acesta va analiza cererea si va va trimite o oferta personalizata cu proprietatile disponibile in conditiile descrise de dumneavoastra.

In urma analizarii ofertei primite, va puteti decide in baza bugetului avut care sunt apartamentele sau casele care va satisfac nevoile ca si numar de camere. Din lista de imobile va veti putea alege sa vizionati ofertele de case vanzare  sau apartamente vanzare cu cele mai multe caracteristici si facilitati care satisfac cerintele dumneavoastra.

Cand lista de oferte se reduce, luati in considerare si tipurile de imobile: case unifamiliale, case duplexuri, case insiruite sau apartamente. In ce tip de imobil v-ar placea cel mai mult sa locuiti? Pe masura ce incepeti sa vizionati proprietati, o sa tineti cont si de nevoile si gusturile personale in a va decide daca doriti sa cumparati o proprietate noua, in care nu mai aveti de investit, o proprietate mai veche dar aici trebuie sa acceptati finisajele existente , sau o proprietate veche care va trebui sa o renovati.

Toti cumparatorii tin cont si de posibilitatea de revanzare la un moment dat al imobilului care urmeaza sa-l achizitioneze. Pentru cei care cumpara un apartament cu 2 camere, la un moment dat o sa fie nevoie sa se mute la un apartament mai mare, cu 3 sau 4 camere, adica un apartament cu 2, 3 dormitoare. Clientii care hotarasc sa cumpere un apartament cu 3 sau 4 camere, la un moment dat se vor indrepta spre o casa duplex sau o casa insiruita sau chiar casa unifamiliala.

Daca va ganditi ca la un moment dat veti revinde proprietatea, ganditi-va sa fie un apartament sau o casa normala, sa nu fie ceva neobisnuit. Pentru proprietatile iesite din tipar, target-ul de clienti este limitat si restrans.

Atunci cand ai gasit casa sau apartamentul care este in mod clar cea mai buna pentru tine, actioneaza! Nu asteptati, ca in acest timp un alt client poate veni si sa fie mult mai hotarat decat dumneavoastra in luarea deciziilor!

Trimiteti un e-mail la office@regalcasa.ro sau sunati la numarul de telefon 0747 523 829, pentru a ne spune ce doriti sa cumparati si noi va vom trimite in cel mai scurt timp o oferta personalizata!

Care sunt etapele parcurse in procesul de vanzare?

Specialistii Regal Casa iti recomanda sa parcurgi urmatorii pasi:

Primul pas este stabilirea pretului final de vanzare intre parti si asigurarea de faptul ca nu exista nici o neintelegere in acest sens.

Al doilea pas este acela de a permite cumparatorului sa verifice actele de proprietate ale vanzatorului.Cumparatorul poate studia actele doar in prezenta vanzatorului, la sediul agentiei imobiliare, sau la un notar. In nici un caz nu se ofera actele de proprietate in original unei persoane necunoscute.

Al treilea pas este semnarea antecontractului de vanzare – cumparare, preferabil la notar sau la sediul agentiei imobiliare. Acest antecontract este o promisiune asumata de ambele parti de a incheia in viitor, la pretul convenit, contractul de vanzare – cumparare privind imobilul. Prin antecontract sunt stabilite o serie de elemente extrem de importante, si anume: pretul vanzarii – cumpararii; data – limita pana la care trebuie semnat contractul de vanzare – cumparare final; termenul de eliberare a imobilului; avansul platit prin antecontract; modalitatea de plata a pretului imobilului. Antecontractul are o importanta deosebita, deoarece prin semnarea lui intelegerea dintre parti capata valoare juridica, iar daca o parte doreste sa nesocoteasca aceasta intelegere, cealalta parte se poate adresa cu succes instantei de judecata.

Al patrulea pas este obtinerea actelor, beneficiind de sprijinul permanent al specialistilor nostri.

Al cincilea pas este semnarea contractului final de vanzare-cumparare la notar. Ambele parti trebuie sa ia de la notar cel putin un exemplar al contractului final de vanzare-cumparare.

Dupa semnarea contractului, cumparatorul ne poate solicita sprijinul pentru schimbarea abonamentelor la utilitati (Electrica, Romtelecom etc.) de pe numele vanzatorului pe numele cumparatorului, in calitatea sa de nou proprietar al imobilului.

Ce documente trebuie sa solicit vanzatorului inainte de a semna contractul de vanzare - cumparare?

Este obligatoriu ca tranzactia de vanzare-cumparare sa se desfasoare respectand toate normele si procedurile legale, in conditii de maxima siguranta pentru parti. In acest sens, verificarea documentelor devine o sarcina pe cat de importanta,  pe atat de complicata pentru un cumparator neavizat.

Apeland la serviciile Regal Casa, vei beneficia si de aceasta facilitate in cadrul pachetului personalizat pe care ti-l vom oferi. Specialistii nostri sunt in masura sa-ti prezinte, sau sa solicite in numele tau, lista de documente necesare pentru identificarea apartamentului, al proprietarilor, al viciilor juridice (daca acestea exista) si al oricaror alte aspecte pe care tu, cu siguranta ai dificultati in a le descoperi.

 • Actul de proprietate asupra apartamentului, care poate fi dupa caz: contract de vanzare-cumparare, certificate de mostenitor, contract de donatie, sentinta civila definitiva si irevocabila, etc;
 • Extrasul de carte funciara, care se obtine de catre biroul notarial de la Oficiul de Carte Funciara din cadrul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara si este valabil 10 zile de la data depunerii cererii. Extrasul de carte funciara este documentul care certifica datele de identificare ale unei proprietati, precum si situatia juridica a acesteia (daca este sau nu ipotecata, daca exista sau nu interdictii de instrainare, etc.);
 • Documente care certifica faptul ca vanzatorul nu are datorii in legatura cu apartamentul vandut (certificatul fiscal, care se obtine de la Administratia Financiara si care confirma faptul ca proprietarul este la zi cu darile fata de stat; adeverinta de la asociatia de proprietari, care sa arate ca proprietarul este la zi cu plata cheltuielilor de intretinere, de reparatii sau alte cheltuieli comune; adeverinta de la Electrica, care sa arate ca proprietarul este cu platile la zi;
 • Certificatul energetic, document care atesta performanta energetica a cladirii, prezentarea acestuia devenind o obligatie legala a vanzatorului incepand cu 2013;
 • Declaratie de la primarie (dupa caz) cu specificarea ca imobilul nu este revendicat sau notate procese in circuitul civil, in situatia in care imobilul a fost dobandit in baza Legii 10 sau 112.
 •  Actele de identitate ale vanzatorilor

Ce este Programul Prima Casa?

Programul Prima Casa face parte din masurile anticriza initiate de guvern pentru a sustine sectoarele economice prioritare.

Obiectivul principal este sa deblocheze activitatea de creditare si sa impulsioneze sectorul constructiilor, ceea ce va avea efecte benefice asupra activitatii economice si crearii de noi locuri de munca.

Programul consta in facilitarea accesului populatiei la credite ipotecare. In acest scop, statul garanteaza in prezent 50% din imprumuturile acordate de banci, cu conditia ca acestea sa acorde credite mai ieftine.

Cum se obtine un credit?

Pentru a participa la Programul Prima Casa, clientii trebuie sa se adreseze uneia dintre bancile participante.

Clientul depune apoi documentatia de credit la banca, in vederea analizarii dosarului. Daca acesta este aprobat, atunci dosarul este trimis la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, in vederea obtinerii garantiei din partea statului.

Fondul analizeaza cererea, dupa care poate aproba dosarul, il poate respinge sau il poate retrimite la banca, in cazul in care nu este complet sau nu a fost completat corect.

In cazul in care Fondul aproba dosarul, are loc apoi semnarea contractului de credit intre banca si client, precum si semnarea contractului de garantare intre toate cele 3 parti implicate – clientul, banca si Fondul de garantare.

Cine poate obtine credit?

Solicitantii de credite vor trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii :

 • Nu au detinut si nu detin nici in prezent in proprietate o locuinta, individual sau in comun, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane in suprafata utila mai mare de 50 mp, cu exceptia cotelor parti de locuinta dobandite prin mostenire
 • Achizitioneaza o locuinta finalizata sau in diferite stadii de finalizare, inclusiv locuinte construite prin programele derulate de Agentia Nationala a Locuintelor (ANL)
 • Construiesc de la zero o locuinta individuala sau in asociere cu alti 6 beneficiari, cu conditia sa aiba in posesie terenul aferent iar autorizatia de constructie sa fi fost primita dupa data de 23 februarie 2010
 • Dispun de avansul minim necesar
 • Se obliga sa constituie un depozit colateral egal cu dobanda datorata pe o perioada de 3 luni
 • Se obliga sa nu instraineze locuinta achizitionata timp de 5 ani de la data dobandirii
 • Asigura locuinta impotriva tuturor riscurilor si cesioneaza drepturile de despagubire in favoarea statului roman.

Care sunt conditiile de creditare?

Creditele sunt acordate de banci numai in lei si trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii legate de cost:

 • Rata dobanzii la lei nu va depasi Robor la 3 luni plus 2,5 puncte procentuale
 • Marja include nivelul total al comisioanelor percepute de banca
 • Comisionul de garantare, platit catre FNGCIMM, este de 0,49% pe an, aplicat la jumatate din sold
 • Nu se percep comisioane de rambursare anticipata
 • Avansul minim este de 5% din pretul locuintei, daca pretul de cumparare este de pana la 60.000 euro, iar pentru locuintele mai scumpe, avansul minim este de 3.000 euro plus diferenta dintre pretul de achizitie si limita de 60.000 euro
 • In cazul constructiei individuale, avansul minim este de 5% din valoarea constructiei, daca aceasta nu depaseste 70.000 euro; daca valoarea constructiei este mai mare avansul va fi de 3.500 euro plus diferenta
 • Durata maxima de rambursare este de 30 ani.
 • Locuinta achizitionata se incadreaza in clasa A, B sau C de eficienta energetica

Bancile sunt obligate sa mentina aceste conditii pe toata durata contractului de credit. Spre deosebire de un credit obisnuit, ipoteca va fi instituita in proportie de 50% in favoarea statului si restul de 50% in favoarea bancii.

Ce documentele sunt necesare?

Pentru a obtine un credit Prima Casa, solicitantul trebuie sa prezinte in primul rand documentele care atesta veniturile obtinute. De obicei, in cazul salariatilor, acestea sunt:

 • Adeverinta de venit
 • Copie dupa contractul de munca sau dupa cartea de munca
 • Copie dupa fisa fiscala
 • Copie dupa certificatul de casatorie (daca este cazul)
 • Declaratie la notar cu privire la faptul ca solicitantul (si sotia, unde este cazul) nu are nicio locuinta in proprietate, partial sau integral, si nu are in derulare un credit ipotecar.

Persoanele care obtin venituri din chirii, dividende si activitati independente trebuie sa prezinte documentele specifice care dovedesc obtinerea acestor venituri.

Pe langa documentele care atesta veniturile, sunt necesare si actele cu privire la imobilul achizitionat:

 • precontract de vanzare-cumparare sau precontract de constructie incheiat cu o firma specializata
 • actul de proprietate asupra imobilului/terenului pe care urmeaza sa se construiasca
 • extrase din documentatia cadastrala.

In functie de situatia imobilului achizitionat, bancile pot cere ulterior si documente suplimentare, fata de cele solicitate initial clientului.

Ce credit pot obtine cu venitul meu?

Programul Prima Casa nu impune un venit minim pentru cei care doresc sa obtina un credit ipotecar, astfel ca orice persoana care obtine venituri poate beneficia de credit.

Creditul maxim ce poate fi obtinut prin Programul Prima Casa este limitat la 57.000 euro. Pentru a imprumuta aceasta suma, clientii trebuie sa dispuna de un venit familial net de aproximativ 3.000 lei.

Acest lucru nu inseamna ca familiile cu venituri mai mici de 3.000 lei pe luna nu pot participa in acest program. Suma maxima imprumutata va fi insa mai mica, in functie de capacitatea de rambursare a fiecaruia.

In acest sens, este recomandat sa alegeti urmatoarele optiuni din formular:

 • Selectati la Gradul maxim de indatorare – 50% (nivelul mediu acceptat de banci in prezent);
 •  Alegeti la Durata de rambursare – 30 ani (perioada maxima acceptata in Programul Prima Casa);
 •  Alegeti Moneda creditului – EUR (dobanzile sunt mai mici, astfel ca suma imprumutata va fi mai mare);
 • Alegeti la Tipul creditului optiunea Credit imobiliar/ipotecar;
 • Completati nivelul practicat de banca la Rata dobanzii si comisionul lunar (la bancile unde acesta exista).

Cat dureaza obtinerea unui credit?

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM recomanda clientilor sa isi rezerve o perioada de 60 de zile in antecontractele de vanzare-cumparare pentru finalizarea tranzactiei, pentru a fi siguri ca nu risca sa piarda banii dati ca avans. In general, vanzatorii impun plata unui avans, urmand ca in termenul stabilit cumparatorul sa achite diferenta. Daca nu reuseste sa obtina credit pana la acea data, cumparatorul poate pierde avansul.

Durata in care se obtine un credit Prima Casa depinde de cele mai multe ori de procedurile interne adoptate de fiecare banca. Unele banci reusesc sa analizeze dosarul si sa ofere raspuns clientilor (daca este respins sau acceptat) intr-o saptamana, iar altele chiar si in 2 saptamani sau mai mult.

Timpul de analiza se poate prelungi, daca situatia specifica a clientului nu este evaluata corect de la inceput de functionarii bancii. In cazul in care departamentul intern care analizeaza riscul de credit solicita noi documente, atunci durata de aprobare se prelungeste.

Ulterior, dosarul ajunge la Fondul de Garantare, care in 5 zile lucratoare va analiza dosarul.

Daca dosarul nu este intocmit corect de catre banca, Fondul il retrimite pentru completari, ceea ce poate conduce la noi intarzieri.

Ce se intampla daca nu mai pot plati ratele?

In momentul in care un client intarzie plata ratelor cu mai mult de 90 de zile, atunci banca poate solicita plata garantiei de la stat, in proportie de 50% din aceasta.

Ulterior, statul isi recupereaza pierderea prin executarea silita a clientului. Procedura aplicata va fi cea aferenta recuperarii oricarei datorii neachitate la bugetul de stat.

Dupa efectuarea platii catre banca, Ministerul Finantelor Publice informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) din raza teritoriala unde isi are domiciliul fiscal beneficiarul creditului, in vederea efectuarii procedurii de executare silita. Clientul va fi informat in scris despre aceste proceduri printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

In cazul in care popririle (retinerile din salariu) stabilite de ANAF genereaza consecinte sociale deosebite, legea prevede ca se poate decide suspendarea temporara sau totala a executarii silite prin poprire, in functie si de motivele invocate de client. In acest sens, clientul trebuie sa depuna o cerere la ANAF.