Am ales sa demaram procesul de cumparare al apartamentului tau cu acest aspect, al colaborarii cu un agent imobiliar, pentru ca un profesionist iti va oferi cele mai bune sfaturi inca din fazele incipiente ale cumpararii. Specialistii Regal Casa iti vor oferi un pachet personalizat de servicii, adaptat cerintelor tale, incepând cu identificarea nevoilor tale locative si continuand cu celelalte etape prezentate mai jos.
De ce sa colaborezi cu un specialist Regal Casa? Iti vom oferi mai jos cateva dintre motive si vei gasi singur raspunsul la aceasta intrebare:
Cum aleg sa cumpar un apartament sau o casa?
Iata cateva sfaturi pentru a va ajuta sa alegeti sa cumparati cea mai buna casa sau apartament care sa va satisfaca nevoile locative din toate punctele de vedere.
Odata ce ati stabilit cartierele in care va doriti sa locuiti si v-ati analizat bugetul de care dispuneti pentru cumpararea apartamentului sau casei dorite, faceti o cerere unui consilier imobiliar cu criteriile dumneavoastra. Acesta va analiza cererea si va va trimite o oferta personalizata cu proprietatile disponibile in conditiile descrise de dumneavoastra.
In urma analizarii ofertei primite, va puteti decide in baza bugetului avut care sunt apartamentele sau casele care va satisfac nevoile ca si numar de camere. Din lista de imobile va veti putea alege sa vizionati ofertele de case vanzare sau apartamente vanzare cu cele mai multe caracteristici si facilitati care satisfac cerintele dumneavoastra.
Cand lista de oferte se reduce, luati in considerare si tipurile de imobile: case unifamiliale, case duplexuri, case insiruite sau apartamente. In ce tip de imobil v-ar placea cel mai mult sa locuiti? Pe masura ce incepeti sa vizionati proprietati, o sa tineti cont si de nevoile si gusturile personale in a va decide daca doriti sa cumparati o proprietate noua, in care nu mai aveti de investit, o proprietate mai veche dar aici trebuie sa acceptati finisajele existente , sau o proprietate veche care va trebui sa o renovati.
Toti cumparatorii tin cont si de posibilitatea de revanzare la un moment dat al imobilului care urmeaza sa-l achizitioneze. Pentru cei care cumpara un apartament cu 2 camere, la un moment dat o sa fie nevoie sa se mute la un apartament mai mare, cu 3 sau 4 camere, adica un apartament cu 2, 3 dormitoare. Clientii care hotarasc sa cumpere un apartament cu 3 sau 4 camere, la un moment dat se vor indrepta spre o casa duplex sau o casa insiruita sau chiar casa unifamiliala.
Daca va ganditi ca la un moment dat veti revinde proprietatea, ganditi-va sa fie un apartament sau o casa normala, sa nu fie ceva neobisnuit. Pentru proprietatile iesite din tipar, target-ul de clienti este limitat si restrans.
Atunci cand ai gasit casa sau apartamentul care este in mod clar cea mai buna pentru tine, actioneaza! Nu asteptati, ca in acest timp un alt client poate veni si sa fie mult mai hotarat decat dumneavoastra in luarea deciziilor!
Trimiteti un e-mail la office@regalcasa.ro sau sunati la numarul de telefon 0747 523 829, pentru a ne spune ce doriti sa cumparati si noi va vom trimite in cel mai scurt timp o oferta personalizata!
Specialistii Regal Casa iti recomanda sa parcurgi urmatorii pasi:
Primul pas este stabilirea pretului final de vanzare intre parti si asigurarea de faptul ca nu exista nici o neintelegere in acest sens.
Al doilea pas este acela de a permite cumparatorului sa verifice actele de proprietate ale vanzatorului.Cumparatorul poate studia actele doar in prezenta vanzatorului, la sediul agentiei imobiliare, sau la un notar. In nici un caz nu se ofera actele de proprietate in original unei persoane necunoscute.
Al treilea pas este semnarea antecontractului de vanzare – cumparare, preferabil la notar sau la sediul agentiei imobiliare. Acest antecontract este o promisiune asumata de ambele parti de a incheia in viitor, la pretul convenit, contractul de vanzare – cumparare privind imobilul. Prin antecontract sunt stabilite o serie de elemente extrem de importante, si anume: pretul vanzarii – cumpararii; data – limita pana la care trebuie semnat contractul de vanzare – cumparare final; termenul de eliberare a imobilului; avansul platit prin antecontract; modalitatea de plata a pretului imobilului. Antecontractul are o importanta deosebita, deoarece prin semnarea lui intelegerea dintre parti capata valoare juridica, iar daca o parte doreste sa nesocoteasca aceasta intelegere, cealalta parte se poate adresa cu succes instantei de judecata.
Al patrulea pas este obtinerea actelor, beneficiind de sprijinul permanent al specialistilor nostri.
Al cincilea pas este semnarea contractului final de vanzare-cumparare la notar. Ambele parti trebuie sa ia de la notar cel putin un exemplar al contractului final de vanzare-cumparare.
Dupa semnarea contractului, cumparatorul ne poate solicita sprijinul pentru schimbarea abonamentelor la utilitati (Electrica, Romtelecom etc.) de pe numele vanzatorului pe numele cumparatorului, in calitatea sa de nou proprietar al imobilului.
Este obligatoriu ca tranzactia de vanzare-cumparare sa se desfasoare respectand toate normele si procedurile legale, in conditii de maxima siguranta pentru parti. In acest sens, verificarea documentelor devine o sarcina pe cat de importanta, pe atat de complicata pentru un cumparator neavizat.
Apeland la serviciile Regal Casa, vei beneficia si de aceasta facilitate in cadrul pachetului personalizat pe care ti-l vom oferi. Specialistii nostri sunt in masura sa-ti prezinte, sau sa solicite in numele tau, lista de documente necesare pentru identificarea apartamentului, al proprietarilor, al viciilor juridice (daca acestea exista) si al oricaror alte aspecte pe care tu, cu siguranta ai dificultati in a le descoperi.
Programul Prima Casa face parte din masurile anticriza initiate de guvern pentru a sustine sectoarele economice prioritare.
Obiectivul principal este sa deblocheze activitatea de creditare si sa impulsioneze sectorul constructiilor, ceea ce va avea efecte benefice asupra activitatii economice si crearii de noi locuri de munca.
Programul consta in facilitarea accesului populatiei la credite ipotecare. In acest scop, statul garanteaza in prezent 50% din imprumuturile acordate de banci, cu conditia ca acestea sa acorde credite mai ieftine.
Pentru a participa la Programul Prima Casa, clientii trebuie sa se adreseze uneia dintre bancile participante.
Clientul depune apoi documentatia de credit la banca, in vederea analizarii dosarului. Daca acesta este aprobat, atunci dosarul este trimis la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, in vederea obtinerii garantiei din partea statului.
Fondul analizeaza cererea, dupa care poate aproba dosarul, il poate respinge sau il poate retrimite la banca, in cazul in care nu este complet sau nu a fost completat corect.
In cazul in care Fondul aproba dosarul, are loc apoi semnarea contractului de credit intre banca si client, precum si semnarea contractului de garantare intre toate cele 3 parti implicate – clientul, banca si Fondul de garantare.
Solicitantii de credite vor trebui sa indeplineasca urmatoarele conditii :
Creditele sunt acordate de banci numai in lei si trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii legate de cost:
Bancile sunt obligate sa mentina aceste conditii pe toata durata contractului de credit. Spre deosebire de un credit obisnuit, ipoteca va fi instituita in proportie de 50% in favoarea statului si restul de 50% in favoarea bancii.
Pentru a obtine un credit Prima Casa, solicitantul trebuie sa prezinte in primul rand documentele care atesta veniturile obtinute. De obicei, in cazul salariatilor, acestea sunt:
Persoanele care obtin venituri din chirii, dividende si activitati independente trebuie sa prezinte documentele specifice care dovedesc obtinerea acestor venituri.
Pe langa documentele care atesta veniturile, sunt necesare si actele cu privire la imobilul achizitionat:
In functie de situatia imobilului achizitionat, bancile pot cere ulterior si documente suplimentare, fata de cele solicitate initial clientului.
Programul Prima Casa nu impune un venit minim pentru cei care doresc sa obtina un credit ipotecar, astfel ca orice persoana care obtine venituri poate beneficia de credit.
Creditul maxim ce poate fi obtinut prin Programul Prima Casa este limitat la 57.000 euro. Pentru a imprumuta aceasta suma, clientii trebuie sa dispuna de un venit familial net de aproximativ 3.000 lei.
Acest lucru nu inseamna ca familiile cu venituri mai mici de 3.000 lei pe luna nu pot participa in acest program. Suma maxima imprumutata va fi insa mai mica, in functie de capacitatea de rambursare a fiecaruia.
In acest sens, este recomandat sa alegeti urmatoarele optiuni din formular:
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM recomanda clientilor sa isi rezerve o perioada de 60 de zile in antecontractele de vanzare-cumparare pentru finalizarea tranzactiei, pentru a fi siguri ca nu risca sa piarda banii dati ca avans. In general, vanzatorii impun plata unui avans, urmand ca in termenul stabilit cumparatorul sa achite diferenta. Daca nu reuseste sa obtina credit pana la acea data, cumparatorul poate pierde avansul.
Durata in care se obtine un credit Prima Casa depinde de cele mai multe ori de procedurile interne adoptate de fiecare banca. Unele banci reusesc sa analizeze dosarul si sa ofere raspuns clientilor (daca este respins sau acceptat) intr-o saptamana, iar altele chiar si in 2 saptamani sau mai mult.
Timpul de analiza se poate prelungi, daca situatia specifica a clientului nu este evaluata corect de la inceput de functionarii bancii. In cazul in care departamentul intern care analizeaza riscul de credit solicita noi documente, atunci durata de aprobare se prelungeste.
Ulterior, dosarul ajunge la Fondul de Garantare, care in 5 zile lucratoare va analiza dosarul.
Daca dosarul nu este intocmit corect de catre banca, Fondul il retrimite pentru completari, ceea ce poate conduce la noi intarzieri.
In momentul in care un client intarzie plata ratelor cu mai mult de 90 de zile, atunci banca poate solicita plata garantiei de la stat, in proportie de 50% din aceasta.
Ulterior, statul isi recupereaza pierderea prin executarea silita a clientului. Procedura aplicata va fi cea aferenta recuperarii oricarei datorii neachitate la bugetul de stat.
Dupa efectuarea platii catre banca, Ministerul Finantelor Publice informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) din raza teritoriala unde isi are domiciliul fiscal beneficiarul creditului, in vederea efectuarii procedurii de executare silita. Clientul va fi informat in scris despre aceste proceduri printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
In cazul in care popririle (retinerile din salariu) stabilite de ANAF genereaza consecinte sociale deosebite, legea prevede ca se poate decide suspendarea temporara sau totala a executarii silite prin poprire, in functie si de motivele invocate de client. In acest sens, clientul trebuie sa depuna o cerere la ANAF.